Aquest estiu agafem les motxilles per afrontar un nou repte. Volem anar més lluny, arribar més amunt. Ja fa alguns anys que ens ronda la idea de fer un camp de travessa més ampli, en el qual puguem visitar muntanyes emblemàtiques no només de la Cerdanya i voltants, si no també de la veïna Andorra, creuar cap el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, visitar la Vall d’Aran i, per què no, tocar el cel al sostre dels Pirineus, l’Aneto.
Amb aquesta idea al cap aquest any ens atrevim amb un nou camp: Pyrene Explorer. Una travessa pels Pirineus de 13 dies que ens portarà des del Campament Sostenible d’Aransa fins al poble de Benasque travessant una gran quantitat de valls, boscos frondosos, prats alpins, estanys de muntanya i cims rocosos.
A continuació desgranem algunes de les muntanyes que formaran part d’aquesta nova travessa.
Comapedrosa (2.942m)
El pic de Comapedrosa és la muntanya més alta d’Andorra. Situat al límit occidental del Principat a tocar del Pallars Sobirà, la seva altitud el converteix en un mirador privilegiat sobre l’extens panorama de cims que l’envolten. Des del refugi guardat de Comapedrosa, on farem nit, passarem per l’Estany Negre, deixant enrere els boscos de pi negre i bedollars endinsant-nos en un paratge purament alpí.
Medacorba (2.914m)
El Medacorba és el que s’anomena un trifini, és a dir, un punt en el que convergeixen tres fronteres. En aquest cas, el pic representa el vèrtex entre Andorra, França i Catalunya. Es tracta d’un cim rocós que s’enfila per sobre dels Estanys Forcats, uns estanys purament alpins, i des del qual podem observar el Comapedrosa i la Pica d’Estats, pròxima parada de la travessa.
Pica d’Estats (3.143m)
Aquesta muntanya no passa desapercebuda, i és que ostenta el títol de ser la muntanya més alta de Catalunya. Superant els 3.000m d’alçada, assolir el seu cim és tota una experiència. Més enllà de les seves magnífiques vistes sobre els Pirineus i la zona francesa de l’Ariège, la seva ascensió ens porta a creuar els salts d’aigua del Barranc de Sotllo i les aigües cristal·lines dels estanys de Sotllo i d’Estats.
- OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Montcalm (3.077m)
Situat al costat francès dels Pirineus, el Montcalm és la muntanya que dona nom al conjunt muntanyós del que també formen part la Pica d’Estats i el Pic de Sotllo, el massís de Montcalm. El seu cim és ampli i permet gaudir còmodament de les vistes sobre la zona francesa de l’Ariège.
Tuc de Colomèrs (2.933m)
Ens endinsem al Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici i justament, el Gran Tuc de Colomèrs és un punt idíl·lic per contemplar la bellesa d’aquest parc. Al nord, cap al circ de Colomèrs la vista se’ns perd entre una munió de llacs que brillen amb el sol, mentre que a l’oest la vista sobre l’Aneto i la Maladeta no deixa indiferent a ningú.
Besiberri Sud (3.023m)
Una mica més a l’oest i avançant cap a Aragó trobem aquest magnífic cim que, juntament amb el Comaloforno (3.028m) coronen el Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici per ser les seves muntanyes més altes. La seva ascensió transcorre entre boscos de faigs, avets i pins, salts d’aigua i estanys de muntanya on és possible que encara hi quedi una mica de neu acumulada.
Tuc de Mulleres (3.010m)
El cim del Tuc de Mulleres o Pic de Molières té unes vistes privilegiades sobre el Massís de la Maladeta i el seu pic més imponent, l’Aneto. És per aquest motiu que excursionistes i escaladors s’apleguen cada any en aquesta muntanya que presenta una ascensió poc tècnica i un paisatge de bellesa exuberant.
Aneto (3.404m)
Conegut per tots, l’Aneto és el cim més alt dels Pirineus i el segon més alt de la Península per darrere Mulhacén (3.482m), que es troba al Parc Nacional de Sierra Nevada. L’Aneto compta també amb la glacera més gran, tot i que en clara recessió, dels Pirineus. La seva ascensió és exigent i sobra dir que cal una preparació adequada. La llegenda explica com Netú, un gegant sense escrúpols i de mal caràcter, va acabar convertint-se en roca i en el que avui coneixem com l’Aneto. Aquí pots descobrir la màgica llegenda >