Skip to main content

Cart

Refugis lliures, refugis guardats, tendes de campanya o sota un milió d’estrelles dins les fundes de bivac. Aquests són els llocs on dormim quan fem travessa o quan passem la nit fora del campament sostenible.

Tenim la sort de comptar amb una bona xarxa de refugis al nostre territori. I encara que fer bivac mirant les estrelles és una experiència màgica, hi ha dies de fred i pluja en els quals s’agraeix tenir un lloc calent on recuperar forces.

Aquests són alguns dels llocs que ens acullen durant els camps de Travessa.

Refugi de Claror

Un vell conegut de les Colònies Estiu Pyrene, ja que diferents camps fan nit allà. Situat a 2.280m d’altitud creuant des de la Cerdanya pel Pic Negre (2.823m) i ja en territori andorrà, es troba aquest refugi no guardat de 20 places que compta amb llar de foc i lliteres. Rodejat de muntanyes, al costat d’un petit torrent i amb una petita obertura cap a la vall per on es pot veure com les llums del dia es van apagant a poc a poc, és un privilegi passar la nit aquí.

Refugi Cortal d’en Vidal

Es tracta d’un altre refugi lliure, en aquest cas situat a la comarca de la Cerdanya, concretament sobre la vessant nord del Túnel del Cadí, i que compta amb unes vistes privilegiades de la seva vall. La seva gran teulada de forma mig octogonal ens recorda a un bolet. A l’interior hi trobem una llar de foc central que proporciona escalfor a tot l’habitacle que consta de dues plantes. El refugi es troba en molt bon estat pel que és un lloc molt agradable on fer nit.

Refugi Cortal dels Cortils

Creuant la Serra del Cadí pel Pas dels Gosolans, als peus del Costa Cabirolera (2.604m) i molt a prop de la Font dels Cortils, trobem una antiga cabana de pastors que actualment es pot fer servir de refugi lliure. És d’aquells llocs que va bé tenir controlat per si el temps es gira. Es troba a 2.228m i té un altell amb una capacitat per a unes cinc persones. Tot i que l’espai és petit, ja sabem que com a bones sardines tots entrem a la llauna si és per trobar-hi aixopluc.

Refugi Sant Jordi

I d’un lloc petit i auster passem a un refugi guardat amb totes les comoditats: aigua calenta, bon menjar i habitacions confortables on fer nit. Amb una capacitat per a 36 persones aquest refugi, situat molt a prop de Bagà, és punt de pas de moltes rutes mítiques de la zona: Cavalls del Vent, Alta Ruta del Cadí, Muntanyes Màgiques i el Camí dels Bons Homes.

Refugi de Coma de Vaca

Al pla de les Euges, on es troben les capçaleres dels rius Ter i Freser, i just a sota el cim del Balandrau (2.584m), trobem aquest altre refugi guardat. Es tracta d’un refugi modern i on es respira aquell caliu característic dels llocs de muntanya, amb la seva estufa i les seves taules amb bancs de fusta on compartir les anècdotes del dia mentre recuperar forces amb un bon àpat calent. És un lloc idíl·lic on assaborir la quietud de les muntanyes.

Conservar aquests espais és també una de les feines que intentem promoure en els Serveis a la Comunitat. Malgrat això, el nostre gra de sorra és molt petit i volem agrair a tots els guardes i persones que es dediquen a cuidar i conservar aquests refugis la seva feina.

Leave a Reply